Od čias, keď naše mamy zavádzali prvú stravu svojim bábätkám, sa veľa vecí zmenilo, okrem iného aj kvalita potravín. Medicína ide dopredu a internet je plný rád. Neexistuje presný návod po mesiacoch, kedy a čo skúšať papať, lebo každé dieťatko je individuálne vyvinuté. Ponúkame tabuľku zavádzania príkrmov, ktorú sme prekonzultovali s pediatričkou MUDr. Denisou Jaššovou.
Môžete sa o ňu orientačne oprieť. Odporúčame vám sledovať individuálne potreby svojho bábätka, a, samozrejme, ak sa vám niečo nezdá, obráťte sa na svojho pediatra/svoju pediatričku.
Dodržujte pravidlo 3 dní

Každú potravinu, ktorú zavediete, podávajte 3 dni za sebou, aby ste zistili odozvu a mali pod kontrolou prípadné alergické reakcie.
Poradie zavádzania bežných potravín do jedálnička dojčaťa:
- Zelenina – Najprv zaraďte zeleninu, najlepšie v čase obeda niekedy medzi 4. – 6. mesiacom života dieťaťa podľa jeho potrieb (prospievanie, spôsob výživy, psychomotorická zrelosť). Nezačínajte skôr ani neskôr.
- Mäsko – Približne po troch týždňoch zeleninového obdobia, po zavedení aspoň 6 druhov zeleniny, začnite tak, že do zeleninového príkrmu pridáte približne 20 g ľahko stráviteľného mäska.
- Vaječný žĺtok – Začnite so žĺtkom, ak ste už zvládli hladko stráviť aspoň 3 druhy mäska.
- Sladkovodné ryby – Ak bábätko zvláda 3 druhy mäska bez podozrivej reakcie, môžete skúsiť rybacie mäsko, výhradne však sladkovodné.
- Bezlepkové obilniny – Kaše sú na začiatok skvelé, v žiadnom prípade však nie sladenú cukrom či s medom.
- Celé vajíčko natvrdo – Žĺtko je ťažšie stráviteľné a mohlo by spôsobiť vracanie, preto ho najprv podávame v malom množstve a formou dobre uvareného (10 až 15 min.) vajíčka. Následne môžete zaradiť aj bielko – je potenciálny alergén, takže určite sa držte pravidla 3 dní.
- Sezónne lokálne ovocie – Najprv vyskúšajte nebobulové ovocie, a ak to drobec zvládne a má chuť vyskúšať bobuľové ovocie, je to v poriadku (u detí, ktoré nemajú citlivú sliznicu, aj jahôdkové semiačka hladko prejdú).
- Lepkové obilniny – Teda obilniny s obsahom lepku. Nielen tie klasické, ale aj znovuobjavené.
- Mliečne jogurty – Prvé prikrmovanie mliečnou bielkovinou sa začína kvalitným probiotickým jogurtíkom.
- Strukoviny – Červená šošovica ako prvá zo strukovín, ale s rozmixovanými šupkami, ostatné strukoviny nasadíme, ak bábätko zvládlo šošovicu.
- Ľahké mliečne syry a tvaroh – Vždy však dbáme na zdroj a zloženie bez zbytočností. Podávame skôr sporadicky (kvôli vyššiemu obsahu soli a bielkovín)
- Kravské mlieko ako nápoj – je vhodné až od 1 roka života, od 10. mesiaca je možno malé množstvá použiť do varenej stravy. Mlieko nie je „iba“ nápoj, je to strava. V porovnaní s materským mliekom obsahuje veľké množstvo kazeínu aj tukov (v malých množstvách na varenie môže byť od 10. mesiaca).
- Med a sladidlá – Rozhodne až po roku a predídete zlým stravovacím návykom. Med môže obsahovať spóry baktérie, ktoré vytvárajú toxíny a dojča nie je schopné ich stráviť.
- Soľ – Ak do jedného roka nepoužijete soľ, a potom nebudete aktívne dosáľať, môžete vytvoriť veľmi zdravý návyk pre svoje dieťa.
- Mliečne dezerty – Rovnako až po roku, keďže obsahujú cukor a je to sladkosť (tvarohové detské dezerty „miláčiky atď“).
- Bylinky ako korenie – Po zavedení základných potravín, môžeme v malom množstve pridávať na ochutenie pokrmov a polievok (oregano, bazalka, tymian, rasca).
- Bylinky na čaj – Mierne vylúhované čaje bez cukru a medu zo základných byliniek, ako je rasca, aníz, harmanček, medovka, materina dúška (šalvia až po 3. roku života). Fenikel vyhodiť je zakázaný pre dojčatá
- ORECHY – Po zavedení základných potravín, ideálne formou 100 % orechového masla bez pridaných prísad.
- Šampiňóny a hliva – Sú pestované v špeciálnych pôdach, a preto ich AKO JEDINÉ HUBY MÔŽETE ZARADIŤ AJ PRED UKONČENÝM 1. ROKOM.
- Kakao v čistej forme – Obsahuje kofeín a môže zaťažovať tráviaci trakt, preto až od 2. roka života.
- Plesňové syry – Po treťom roku života, ich pleseň môže spôsobovať infekcie a nie je vhodná pre nezrelý imunitný systém.
- Celé orechy – Až po treťom roku z dôvodu rizika zabehnutia nerozhryzeného orecha.
- Údeniny – Obsahujú vysoký obsah solí a zaťažujú obličky aj tráviaci systém, obsahujú príliš veľa tuku a ich spôsob konzervácie nie je vhodný pre dojčatá ani malé deti.
- Huby – Až od 5. roka života, sú veľmi ťažko stráviteľné a ľahko nasávajú toxické látky.
Krásny a odborný prehľad vysvetlení a postupných krokov príkrmov nájdete v brožúrke Sprievodca príkrmami. Autormi sú MUDr. Denisa Jaššová, pediatrička a prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., renomovaný imunológ, alergológ a pediater.
Brožúrku nájdete TU: Sprievodca príkrmami