Rýchly návod na použitie – ZAVÁDZANIE PRVEJ STRAVY

Od čias, keď naše mamy zavádzali prvú stravu svojim bábätkám, sa veľa vecí zmenilo, okrem iného aj kvalita potravín. Medicína ide dopredu a internet je plný rád. Neexistuje presný návod po mesiacoch, kedy a čo skúšať papať, lebo každé dieťatko je individuálne vyvinuté. Ponúkame tabuľku zavádzania príkrmov, ktorú sme prekonzultovali s pediatričkou MUDr. Denisou Jaššovou.

Môžete sa o ňu orientačne oprieť. Odporúčame vám sledovať individuálne potreby svojho bábätka, a, samozrejme, ak sa vám niečo nezdá, obráťte sa na svojho pediatra/svoju pediatričku.

Dodržujte pravidlo 3 dní

Každú potravinu, ktorú zavediete, podávajte 3 dni za sebou, aby ste zistili odozvu a mali pod kontrolou prípadné alergické reakcie.

Poradie zavádzania bežných potravín do jedálnička dojčaťa:

  1. Zelenina – Najprv zaraďte zeleninu, najlepšie v čase obeda niekedy medzi 4. – 6. mesiacom života dieťaťa podľa jeho potrieb (prospievanie, spôsob výživy, psychomotorická zrelosť). Nezačínajte skôr ani neskôr. 
  2. Mäsko  – Približne po troch týždňoch zeleninového obdobia, po zavedení aspoň 6 druhov zeleniny, začnite tak, že do zeleninového príkrmu pridáte približne 20 g  ľahko stráviteľného mäska.
  3. Vaječný žĺtok – Začnite so žĺtkom, ak ste už zvládli hladko stráviť aspoň 3 druhy mäska.
  4. Sladkovodné ryby – Ak bábätko zvláda 3 druhy mäska bez podozrivej reakcie, môžete skúsiť rybacie mäsko, výhradne však sladkovodné.
  5. Bezlepkové obilniny – Kaše sú na začiatok skvelé, v žiadnom prípade však nie sladenú cukrom či s medom.
  6. Celé vajíčko natvrdo – Žĺtko je ťažšie stráviteľné a mohlo by spôsobiť vracanie, preto ho najprv podávame v malom množstve a formou dobre uvareného (10 až 15 min.) vajíčka. Následne môžete zaradiť aj bielko – je potenciálny alergén, takže určite sa držte pravidla 3 dní. 
  7. Sezónne lokálne ovocie – Najprv vyskúšajte nebobulové ovocie, a ak to drobec zvládne a má chuť vyskúšať bobuľové ovocie, je to v poriadku (u detí, ktoré nemajú citlivú sliznicu, aj jahôdkové semiačka hladko prejdú).
  8. Lepkové obilniny – Teda obilniny s obsahom lepku. Nielen tie klasické, ale aj znovuobjavené.
  9. Mliečne jogurty – Prvé prikrmovanie mliečnou bielkovinou sa začína kvalitným probiotickým jogurtíkom.
  10. Strukoviny – Červená šošovica ako prvá zo strukovín, ale s rozmixovanými šupkami, ostatné strukoviny nasadíme, ak bábätko zvládlo šošovicu.
  11. Ľahké mliečne syry a tvaroh – Vždy však dbáme na zdroj a zloženie bez zbytočností. Podávame skôr sporadicky (kvôli vyššiemu obsahu soli a bielkovín)
  12. Kravské mlieko ako nápoj – je vhodné až od 1 roka života, od 10. mesiaca je možno malé množstvá použiť do varenej stravy. Mlieko nie je „iba“ nápoj, je to strava. V porovnaní s materským mliekom obsahuje veľké množstvo kazeínu aj tukov (v malých množstvách na varenie môže byť od 10. mesiaca).
  13. Med a sladidlá – Rozhodne až  po roku a predídete zlým stravovacím návykom. Med môže obsahovať spóry baktérie, ktoré vytvárajú toxíny a dojča nie je schopné ich stráviť.
  14. Soľ – Ak do jedného roka nepoužijete soľ, a potom nebudete aktívne dosáľať, môžete vytvoriť veľmi zdravý návyk pre svoje dieťa.
  15. Mliečne dezerty  – Rovnako až po roku, keďže obsahujú cukor a je to sladkosť (tvarohové detské dezerty „miláčiky atď“).
  16. Bylinky ako korenie – Po zavedení základných potravín, môžeme v malom množstve pridávať na ochutenie pokrmov a polievok (oregano, bazalka, tymian, rasca).
  17. Bylinky na čaj – Mierne vylúhované čaje bez cukru a medu  zo základných byliniek, ako je rasca, aníz, harmanček, medovka, materina dúška (šalvia až po 3. roku života). Fenikel vyhodiť je zakázaný pre dojčatá
  18. ORECHY – Po zavedení základných potravín, ideálne formou 100 % orechového masla bez pridaných prísad. 
  19. Šampiňóny a hliva – Sú pestované v špeciálnych pôdach, a preto ich AKO JEDINÉ HUBY MÔŽETE ZARADIŤ AJ PRED UKONČENÝM 1. ROKOM. 
  20. Kakao v čistej forme – Obsahuje kofeín a môže zaťažovať tráviaci trakt, preto až od 2. roka života.
  21. Plesňové syry – Po treťom roku života, ich pleseň môže spôsobovať infekcie a nie je vhodná pre nezrelý imunitný systém.
  22. Celé orechy – Až po treťom roku z dôvodu rizika zabehnutia nerozhryzeného orecha.
  23. Údeniny – Obsahujú vysoký obsah solí a zaťažujú obličky aj tráviaci systém, obsahujú príliš veľa tuku a ich spôsob konzervácie nie je vhodný pre dojčatá ani malé deti.
  24. Huby – Až od 5. roka života, sú veľmi ťažko stráviteľné a ľahko nasávajú toxické látky.

Krásny a  odborný prehľad vysvetlení a postupných krokov príkrmov nájdete v brožúrke Sprievodca príkrmami. Autormi sú MUDr. Denisa Jaššová, pediatrička a prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., renomovaný imunológ, alergológ a pediater.

Brožúrku nájdete TU: Sprievodca príkrmami

( 21 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)