AutorluckareceptyskKategória, , , NáročnosťZačiatočník

18+ mesiacov

 

Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minút
Suroviny:
 1 l plnotučného mlieka
 10 vajec
 3 PL 3 PL trstinového cukru (môžete nahradiť medom)
 1 balíček vanilkového cukru alebo ½ ČL mletej vanilky
 mrazom sušené ovocie, jedlé kvietky, hrozienka
 štipka soli

1

V miske dôkladne vyšľaháme vajíčka s vlažným mliekom, medom/cukrom, štipkou soli a vanilkou.

2

V hrnci na miernom ohni pomaly a za stáleho miešania varíme vaječnú zmes. Miešame na strednom ohni, kým sa nezačne hmota zrážať (cca 10 - 15 minút). Dávame pozor, aby sa nám neprichytávala o dno.

3

Keď sa oddelí tuhá syrová časť od srvátky, odstavíme. 

4

Pripravíme si tenké plátno alebo gázu, dáme ju do sitka tak, aby nám zo sitka prevísal dostatočný kus - rohy, ktoré neskôr zaviažeme. 

5

Do hmoty pridáme na drobnú kusy rozmelené ovocie a kvietky, premiešame a hmotu vlejeme do sitka s gázou. V gáze zostane len tuhá zmes a srvátka odtečie.

6

Zaviažeme rohy gázy ako batôžtek, poriadne vyžmýkame, vytlačíme zo syrovej hmoty všetku tekutinu a zavesíme na varechu nad hrniec, kde bude syr ešte pár hodín odkvapkávať a tuhnúť.

7

My sme zvolili malé sitká na dve menšie hrudky.

8

Po vychladnutí a stuhnutí opatrne nakrájame na plátky a podávame na veľkonočnom stole.

Naši predkovia chodili žltú hrudku spolu s vajíčkami a chlebom aj do kostola posvätiť.

Ingediencie

Suroviny:
 1 l plnotučného mlieka
 10 vajec
 3 PL 3 PL trstinového cukru (môžete nahradiť medom)
 1 balíček vanilkového cukru alebo ½ ČL mletej vanilky
 mrazom sušené ovocie, jedlé kvietky, hrozienka
 štipka soli

Pokyny

1

V miske dôkladne vyšľaháme vajíčka s vlažným mliekom, medom/cukrom, štipkou soli a vanilkou.

2

V hrnci na miernom ohni pomaly a za stáleho miešania varíme vaječnú zmes. Miešame na strednom ohni, kým sa nezačne hmota zrážať (cca 10 - 15 minút). Dávame pozor, aby sa nám neprichytávala o dno.

3

Keď sa oddelí tuhá syrová časť od srvátky, odstavíme. 

4

Pripravíme si tenké plátno alebo gázu, dáme ju do sitka tak, aby nám zo sitka prevísal dostatočný kus - rohy, ktoré neskôr zaviažeme. 

5

Do hmoty pridáme na drobnú kusy rozmelené ovocie a kvietky, premiešame a hmotu vlejeme do sitka s gázou. V gáze zostane len tuhá zmes a srvátka odtečie.

6

Zaviažeme rohy gázy ako batôžtek, poriadne vyžmýkame, vytlačíme zo syrovej hmoty všetku tekutinu a zavesíme na varechu nad hrniec, kde bude syr ešte pár hodín odkvapkávať a tuhnúť.

7

My sme zvolili malé sitká na dve menšie hrudky.

8

Po vychladnutí a stuhnutí opatrne nakrájame na plátky a podávame na veľkonočnom stole.

Notes

Žltá hrudka – syrek
( 2 841 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)