18+ mesiacov

V miske dôkladne vyšľaháme vajíčka s vlažným mliekom, medom/cukrom, štipkou soli a vanilkou.
V hrnci na miernom ohni pomaly a za stáleho miešania varíme vaječnú zmes. Miešame na strednom ohni, kým sa nezačne hmota zrážať (cca 10 - 15 minút). Dávame pozor, aby sa nám neprichytávala o dno.
Keď sa oddelí tuhá syrová časť od srvátky, odstavíme.
Pripravíme si tenké plátno alebo gázu, dáme ju do sitka tak, aby nám zo sitka prevísal dostatočný kus - rohy, ktoré neskôr zaviažeme.
Do hmoty pridáme na drobnú kusy rozmelené ovocie a kvietky, premiešame a hmotu vlejeme do sitka s gázou. V gáze zostane len tuhá zmes a srvátka odtečie.
Zaviažeme rohy gázy ako batôžtek, poriadne vyžmýkame, vytlačíme zo syrovej hmoty všetku tekutinu a zavesíme na varechu nad hrniec, kde bude syr ešte pár hodín odkvapkávať a tuhnúť.
My sme zvolili malé sitká na dve menšie hrudky.
Po vychladnutí a stuhnutí opatrne nakrájame na plátky a podávame na veľkonočnom stole.
Ingediencie
Pokyny
V miske dôkladne vyšľaháme vajíčka s vlažným mliekom, medom/cukrom, štipkou soli a vanilkou.
V hrnci na miernom ohni pomaly a za stáleho miešania varíme vaječnú zmes. Miešame na strednom ohni, kým sa nezačne hmota zrážať (cca 10 - 15 minút). Dávame pozor, aby sa nám neprichytávala o dno.
Keď sa oddelí tuhá syrová časť od srvátky, odstavíme.
Pripravíme si tenké plátno alebo gázu, dáme ju do sitka tak, aby nám zo sitka prevísal dostatočný kus - rohy, ktoré neskôr zaviažeme.
Do hmoty pridáme na drobnú kusy rozmelené ovocie a kvietky, premiešame a hmotu vlejeme do sitka s gázou. V gáze zostane len tuhá zmes a srvátka odtečie.
Zaviažeme rohy gázy ako batôžtek, poriadne vyžmýkame, vytlačíme zo syrovej hmoty všetku tekutinu a zavesíme na varechu nad hrniec, kde bude syr ešte pár hodín odkvapkávať a tuhnúť.
My sme zvolili malé sitká na dve menšie hrudky.
Po vychladnutí a stuhnutí opatrne nakrájame na plátky a podávame na veľkonočnom stole.