AutorluckareceptyskKategória, , , , , NáročnosťZačiatočník

8+ mesiacov

 

Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minút
Suroviny
 1 veľká mrkva (nastrúhaná najemno)
 1 zrelý banán
 1 vajce
 100 ml rastlinného/kravského mlieka
 80 g mletých ovsených vločiek
 60 g špaldovej/pšeničnej múky
 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
 1 PL olivového oleja alebo roztopeného masla
Na krém pre deti od 1 roka
 100 g mäkkého jemného tvarohu/syra
 100 ml smotany na šľahanie
 1 PL práškového cukru 
 trochu nastrúhanej citrónovej kôry 
1

Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si formu na mafiny alebo papierové košíčky.

2

V miske si roztlačíme banán a pridáme nastrúhanú mrkvu. Vyšľaháme vajce, mlieko a olej a pridáme do mrkvovej zmesi.

3

V inej miske zmiešame suché ingrediencie – ovsené vločky, múku a prášok do pečiva. Postupne pridáme k mrkvovej zmesi a jemne premiešame. Cesto by malo byť hustejšie.

4

Malá finta: Ak chceme jemnejšie a sladšie mafinky, pridáme aj lyžicu jablkového pyré.

5

Potom už cesto dáme do formy, asi do ¾ výšky. 

Bola to ozaj rýchla príprava. 

6

Pečieme už iba 15 – 20 minút, kým nie sú mafiny zlatisté a pevné na dotyk.

Po vychladnutí príde tá kreatívnejšia časť, zdobenie.

Príprava krému a zdobenie
7

Počas chladnutia koláčikov máme čas na prípravu krému:
Jemný tvaroh alebo čerstvý krémový syr vymiešame so šľahačkovou smotanou, práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Môžeme pridať aj trochu šťavy z citróna. 

8

Ozdobujeme pomocou cukrárskeho vrecka a všetkých umeleckých buniek, ktoré sme v sebe objavili. Či už to bude krémový kopček alebo vtáčie hniezdočko, všetko sa počíta. 

9

Vrch ešte posypeme nastrúhanou kôrou z biocitróna.

10

My sme mafiny ozdobili aj baby mrkvičkami, ktoré sme si samy vyrobili. Hoblinky z mrkvy sme nevyhodili. Sú veľmi pekné a aj zdravé. A zvyšok mrkvičky šup napríklad do polievky.

Ingediencie

Suroviny
 1 veľká mrkva (nastrúhaná najemno)
 1 zrelý banán
 1 vajce
 100 ml rastlinného/kravského mlieka
 80 g mletých ovsených vločiek
 60 g špaldovej/pšeničnej múky
 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
 1 PL olivového oleja alebo roztopeného masla
Na krém pre deti od 1 roka
 100 g mäkkého jemného tvarohu/syra
 100 ml smotany na šľahanie
 1 PL práškového cukru 
 trochu nastrúhanej citrónovej kôry 

Pokyny

1

Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si formu na mafiny alebo papierové košíčky.

2

V miske si roztlačíme banán a pridáme nastrúhanú mrkvu. Vyšľaháme vajce, mlieko a olej a pridáme do mrkvovej zmesi.

3

V inej miske zmiešame suché ingrediencie – ovsené vločky, múku a prášok do pečiva. Postupne pridáme k mrkvovej zmesi a jemne premiešame. Cesto by malo byť hustejšie.

4

Malá finta: Ak chceme jemnejšie a sladšie mafinky, pridáme aj lyžicu jablkového pyré.

5

Potom už cesto dáme do formy, asi do ¾ výšky. 

Bola to ozaj rýchla príprava. 

6

Pečieme už iba 15 – 20 minút, kým nie sú mafiny zlatisté a pevné na dotyk.

Po vychladnutí príde tá kreatívnejšia časť, zdobenie.

Príprava krému a zdobenie
7

Počas chladnutia koláčikov máme čas na prípravu krému:
Jemný tvaroh alebo čerstvý krémový syr vymiešame so šľahačkovou smotanou, práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Môžeme pridať aj trochu šťavy z citróna. 

8

Ozdobujeme pomocou cukrárskeho vrecka a všetkých umeleckých buniek, ktoré sme v sebe objavili. Či už to bude krémový kopček alebo vtáčie hniezdočko, všetko sa počíta. 

9

Vrch ešte posypeme nastrúhanou kôrou z biocitróna.

10

My sme mafiny ozdobili aj baby mrkvičkami, ktoré sme si samy vyrobili. Hoblinky z mrkvy sme nevyhodili. Sú veľmi pekné a aj zdravé. A zvyšok mrkvičky šup napríklad do polievky.

Notes

Zdravé mrkvové mafiny pre deti
( 58 zobrazení celkovo, 2 dnešných zobrazení)