Vianočné bobaľky pre najmenších

12+ mesiacov

Náš tip: Ako upraviť vianočné recepty pre bábätká?

Pohoda, sú to len malé úpravy a tradičné vianoce môžu rozvoniavať.

Obmena pre bábätká od 12 mesiacov.

  • namiesto maku slovenské vlašské orechy
  • namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka a rastlinné mlieko
  • namiesto medu kokosový cukor alebo agávový sirup

Obmena pre bábätká od 8 mesiacov.

  • namiesto maku strúhanková posýpka
  • namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka
  • namiesto medu kokosový cukor
AutorluckareceptyskKategória, , , , , NáročnosťZačiatočník
Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minútDoba varenia30 minútCelkový čas40 minút
Cesto:
 300 g polohrubej múky
 200 g hladkej múky
 štipka soli
Kvások:
 ½ kocky chladeného droždia
 2 ČL cukru
 300 ml bublinkovej vody Lucka alebo rastlinné mlieko
Na posýpku:
 ½ mletý kokosový cukor alebo agáve sirup
 2 PL mleté vlašské orechy alebo strúhanka
1

Do misky nalejem vlažné mlieko alebo dojčenskú vodu a nadrobíme droždie. Pridáme cukor, premiešame a necháme vzísť kvások, cca 10 minút. Do väčšej misy odvážime múku, pridáme soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku a prilejeme kvások.

2

Pridáme olej a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme asi 40 minút vykysnúť.

3

Cesto rozdelíme na 8 častí.

4

Z každej vyformujeme valček 1,5 cm hrubý, ktorý krájame malé kúsky. Z nich vyguľkáme malé guľky.

5

Bobaľky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Bobaľky môžeme ešte nechať pár minút na plechu podkysnúť. Pečieme ich približne 10 minút do zlata na 200 °C.

6

Pred servírovaním ich povaríme pár minút v horúcej vode (ako cestoviny). Posypeme opraženou strúhankou s kokosovým cukrom alebo orechami.

A potom si už len užívajte vôňe a atmosféru.

 

Ingediencie

Cesto:
 300 g polohrubej múky
 200 g hladkej múky
 štipka soli
Kvások:
 ½ kocky chladeného droždia
 2 ČL cukru
 300 ml bublinkovej vody Lucka alebo rastlinné mlieko
Na posýpku:
 ½ mletý kokosový cukor alebo agáve sirup
 2 PL mleté vlašské orechy alebo strúhanka

Pokyny

1

Do misky nalejem vlažné mlieko alebo dojčenskú vodu a nadrobíme droždie. Pridáme cukor, premiešame a necháme vzísť kvások, cca 10 minút. Do väčšej misy odvážime múku, pridáme soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku a prilejeme kvások.

2

Pridáme olej a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme asi 40 minút vykysnúť.

3

Cesto rozdelíme na 8 častí.

4

Z každej vyformujeme valček 1,5 cm hrubý, ktorý krájame malé kúsky. Z nich vyguľkáme malé guľky.

5

Bobaľky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Bobaľky môžeme ešte nechať pár minút na plechu podkysnúť. Pečieme ich približne 10 minút do zlata na 200 °C.

6

Pred servírovaním ich povaríme pár minút v horúcej vode (ako cestoviny). Posypeme opraženou strúhankou s kokosovým cukrom alebo orechami.

Notes

Vianočné bobaľky pre najmenších
( 151 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)