AutorluckareceptyskKategória, , , NáročnosťZačiatočník

12+ mesiacov

Sú mäkučké slano sladké koláče plnené do jemna udusenou kapustou. Takéto mäkučké pampúšikové koláče majú veľký potenciál zaujať práve deti.

Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minútDoba varenia30 minútCelkový čas40 minút
Cesto:
 300 g polohrubej múky
 15 g čerstvého droždia
 100-150 vlažného mlieka / ak má vaše dieťa bezlaktózovú stravu, nahraďte mlieko vlažnou vodou
 40 g rastlinného oleja
 1 malé vajce
 4 PL lyžice medu
 štipka soli
Plnka:
 ½ hlávky stredne veľkej bielej kapusty
 2 PL medu
 1 rez masla / alternatívne rastlinného oleja
 1 ČL soli
 ½ ČL škorice
Príprava náplne:
1

Ako prvú si nakrájame kapustu na tenké pásiky potom si na masle za stáleho miešania prehrejeme med. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Keď je kapusta mäkká, ochutíme ju škoricou a necháme vychladnúť.

Príprava cesta:
2

Z mlieka, droždia a medu pripravíme kvások. Do teplého mlieka namrvíme droždie a pridáme med. Zakryjeme a počkáme 10 minút.

3

Do múky v miske pridáme soľ. Hotový kvások potom prilejeme k múke. Pridáme olej, zvyšok medu a vajce. Vymiesime nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 45 minút vykysnúť.

4

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme kopcovitú lyžicu náplne. Štvorce zahneme v strede a zlepíme rožteky dokopy. Potom ručne vyformujeme guľaté bochníčky. Ukladáme ich na plech spojom nadol a roztlačíme na placku.

5

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata približne 15 až 20 minút.
Po upečení ich môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom a škoricou.

Náš tip: Ako upraviť vianočné recepty pre bábätká?

Pohoda, sú to len malé úpravy a tradičné vianoce môžu rozvoniavať.

Obmena pre bábätká od 12 mesiacov.

  • namiesto maku slovenské vlašské orechy
  • namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka a rastlinné mlieko
  • namiesto medu kokosový cukor alebo agávový sirup

Obmena pre bábätká od 8 mesiacov.

  • namiesto maku strúhanková posýpka
  • namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka
  • namiesto medu kokosový cukor

 

Ingediencie

Cesto:
 300 g polohrubej múky
 15 g čerstvého droždia
 100-150 vlažného mlieka / ak má vaše dieťa bezlaktózovú stravu, nahraďte mlieko vlažnou vodou
 40 g rastlinného oleja
 1 malé vajce
 4 PL lyžice medu
 štipka soli
Plnka:
 ½ hlávky stredne veľkej bielej kapusty
 2 PL medu
 1 rez masla / alternatívne rastlinného oleja
 1 ČL soli
 ½ ČL škorice

Directions

Príprava náplne:
1

Ako prvú si nakrájame kapustu na tenké pásiky potom si na masle za stáleho miešania prehrejeme med. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Keď je kapusta mäkká, ochutíme ju škoricou a necháme vychladnúť.

Príprava cesta:
2

Z mlieka, droždia a medu pripravíme kvások. Do teplého mlieka namrvíme droždie a pridáme med. Zakryjeme a počkáme 10 minút.

3

Do múky v miske pridáme soľ. Hotový kvások potom prilejeme k múke. Pridáme olej, zvyšok medu a vajce. Vymiesime nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 45 minút vykysnúť.

4

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme kopcovitú lyžicu náplne. Štvorce zahneme v strede a zlepíme rožteky dokopy. Potom ručne vyformujeme guľaté bochníčky. Ukladáme ich na plech spojom nadol a roztlačíme na placku.

5

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata približne 15 až 20 minút.
Po upečení ich môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom a škoricou.

Tradičné slovenské kapustníky
( 513 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)