Kapustníky sú mäkučké slano sladké koláče plnené do jemna udusenou kapustou. Takéto mäkučké pampúšikové koláče majú veľký potenciál zaujať práve deti.
Náš tip: Ako upraviť vianočné recepty pre bábätká?
Pohoda, sú to len malé úpravy a tradičné vianoce môžu rozvoniavať.
Obmena pre bábätká od 12 mesiacov.
- namiesto maku slovenské vlašské orechy
- namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka a rastlinné mlieko
- namiesto medu kokosový cukor alebo agávový sirup
Obmena pre bábätká od 8 mesiacov.
- namiesto maku strúhanková posýpka
- namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka
- namiesto medu kokosový cukor
Ako prvú si nakrájame kapustu na tenké pásiky potom si na masle za stáleho miešania prehrejeme med. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Keď je kapusta mäkká, ochutíme ju škoricou a necháme vychladnúť.
Z mlieka, droždia a medu pripravíme kvások. Do teplého mlieka namrvíme droždie a pridáme med. Zakryjeme a počkáme 10 minút.
Do múky v miske pridáme soľ. Hotový kvások potom prilejeme k múke. Pridáme olej, zvyšok medu a vajce. Vymiesime nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 45 minút vykysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme kopcovitú lyžicu náplne. Štvorce zahneme v strede a zlepíme rožteky dokopy. Potom ručne vyformujeme guľaté bochníčky. Ukladáme ich na plech spojom nadol a roztlačíme na placku.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata približne 15 až 20 minút.
Po upečení ich môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom a škoricou.
Ingediencie
Directions
Ako prvú si nakrájame kapustu na tenké pásiky potom si na masle za stáleho miešania prehrejeme med. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Keď je kapusta mäkká, ochutíme ju škoricou a necháme vychladnúť.
Z mlieka, droždia a medu pripravíme kvások. Do teplého mlieka namrvíme droždie a pridáme med. Zakryjeme a počkáme 10 minút.
Do múky v miske pridáme soľ. Hotový kvások potom prilejeme k múke. Pridáme olej, zvyšok medu a vajce. Vymiesime nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 45 minút vykysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme kopcovitú lyžicu náplne. Štvorce zahneme v strede a zlepíme rožteky dokopy. Potom ručne vyformujeme guľaté bochníčky. Ukladáme ich na plech spojom nadol a roztlačíme na placku.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata približne 15 až 20 minút.
Po upečení ich môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom a škoricou.