AutorluckareceptyskKategória, , , NáročnosťZačiatočník

Kapustníky sú mäkučké slano sladké koláče plnené do jemna udusenou kapustou. Takéto mäkučké pampúšikové koláče majú veľký potenciál zaujať práve deti.

Náš tip: Ako upraviť vianočné recepty pre bábätká?

Pohoda, sú to len malé úpravy a tradičné vianoce môžu rozvoniavať.

Obmena pre bábätká od 12 mesiacov.

  • namiesto maku slovenské vlašské orechy
  • namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka a rastlinné mlieko
  • namiesto medu kokosový cukor alebo agávový sirup

Obmena pre bábätká od 8 mesiacov.

  • namiesto maku strúhanková posýpka
  • namiesto kravského mlieka dojčenská Lucka
  • namiesto medu kokosový cukor
Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minútDoba varenia30 minútCelkový čas40 minút
Cesto:
 300 g polohrubej múky
 15 g čerstvého droždia
 100-150 vlažného mlieka / ak má vaše dieťa bezlaktózovú stravu, nahraďte mlieko vlažnou vodou
 40 g rastlinného oleja
 1 malé vajce
 4 PL lyžice medu
 štipka soli
Plnka:
 ½ hlávky stredne veľkej bielej kapusty
 2 PL medu
 1 rez masla / alternatívne rastlinného oleja
 1 ČL soli
 ½ ČL škorice
Príprava náplne:
1

Ako prvú si nakrájame kapustu na tenké pásiky potom si na masle za stáleho miešania prehrejeme med. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Keď je kapusta mäkká, ochutíme ju škoricou a necháme vychladnúť.

Príprava cesta:
2

Z mlieka, droždia a medu pripravíme kvások. Do teplého mlieka namrvíme droždie a pridáme med. Zakryjeme a počkáme 10 minút.

3

Do múky v miske pridáme soľ. Hotový kvások potom prilejeme k múke. Pridáme olej, zvyšok medu a vajce. Vymiesime nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 45 minút vykysnúť.

4

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme kopcovitú lyžicu náplne. Štvorce zahneme v strede a zlepíme rožteky dokopy. Potom ručne vyformujeme guľaté bochníčky. Ukladáme ich na plech spojom nadol a roztlačíme na placku.

5

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata približne 15 až 20 minút.
Po upečení ich môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom a škoricou.

Ingediencie

Cesto:
 300 g polohrubej múky
 15 g čerstvého droždia
 100-150 vlažného mlieka / ak má vaše dieťa bezlaktózovú stravu, nahraďte mlieko vlažnou vodou
 40 g rastlinného oleja
 1 malé vajce
 4 PL lyžice medu
 štipka soli
Plnka:
 ½ hlávky stredne veľkej bielej kapusty
 2 PL medu
 1 rez masla / alternatívne rastlinného oleja
 1 ČL soli
 ½ ČL škorice

Directions

Príprava náplne:
1

Ako prvú si nakrájame kapustu na tenké pásiky potom si na masle za stáleho miešania prehrejeme med. Pridáme kapustu, posolíme, zakryjeme a necháme podusiť do mäkka. Občas premiešame, aby sa kapusta nepripálila. Keď je kapusta mäkká, ochutíme ju škoricou a necháme vychladnúť.

Príprava cesta:
2

Z mlieka, droždia a medu pripravíme kvások. Do teplého mlieka namrvíme droždie a pridáme med. Zakryjeme a počkáme 10 minút.

3

Do múky v miske pridáme soľ. Hotový kvások potom prilejeme k múke. Pridáme olej, zvyšok medu a vajce. Vymiesime nelepivé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 45 minút vykysnúť.

4

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku ½ cm. Rozkrájame na 16 štvorcov, na každý položíme kopcovitú lyžicu náplne. Štvorce zahneme v strede a zlepíme rožteky dokopy. Potom ručne vyformujeme guľaté bochníčky. Ukladáme ich na plech spojom nadol a roztlačíme na placku.

5

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Kapustníky necháme na plechu ešte 15 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme olejom a popicháme vidličkou. Pečieme do zlata približne 15 až 20 minút.
Po upečení ich môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom a škoricou.

Tradičné slovenské kapustníky
( 522 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)