AutorluckareceptyskKategória, , , NáročnosťZačiatočník
Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minút
Kvások
 300 ml plnotučného mlieka (alebo rastlinnej náhrady)
 1 balenie čerstvého droždia
 1 PL cukru alebo medu
Cesto
 500 g hladkej múky
 2 žĺtky
 2 PL cukru
 štipka soli
 100 g mäkkého masla (ak máme bezlaktózovú stravu nahradíme 2 PL oleja)
 1 balenie bieleho marcipánu
 1 1 hrsť mandľových plátkov na posypanie a/alebo mrazom sušené a pomrvené maliny

Príprava kvásku
1

Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme, kým kvások vzíde a začne na povrchu jemne perliť.

Cesto
2

Do vhodnej väčšej misy nasypeme múku a pridáme cukor a soľ. Prilejeme kvások a ostatné suroviny: zmäknuté maslo, žĺtka, hrozienka a marcipán, nastrúhaný na obyčajnom strúhadle na syr a mrazom sušené maliny.

3

Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Ideálne ak použijeme kuchynský robot, alebo mixér s nástavcami na cesto. Ak je cesto príliš tuhé, počas miesenia ešte pokropíme mliekom.

4

Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, čo potrvá 45 minút až hodinu.

5

Rúru zohrejeme na 180 °C.

6

Cesto potom vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a rozdelíme na tri časti. Každú časť ručne rozvaľkáme a roztiahneme.

7

Tri šulce potom prepletieme ako klasický vrkoč a spojíme do kruhu, pričom miesto spoja trochu navlhčíme vodou a stlačíme.

8

Necháme ešte 10 − 15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami.

9

Pečieme do zlata, približne 40 minút.

10

Vychladnutý veniec ozdobíme práškovým cukrom a veľkonočnými farebnými stužkami.

Náš tip: Podávame napríklad na raňajky s malinovým džemom a kávičkou, alebo ukrajujeme šibačom. 

Ingediencie

Kvások
 300 ml plnotučného mlieka (alebo rastlinnej náhrady)
 1 balenie čerstvého droždia
 1 PL cukru alebo medu
Cesto
 500 g hladkej múky
 2 žĺtky
 2 PL cukru
 štipka soli
 100 g mäkkého masla (ak máme bezlaktózovú stravu nahradíme 2 PL oleja)
 1 balenie bieleho marcipánu
 1 1 hrsť mandľových plátkov na posypanie a/alebo mrazom sušené a pomrvené maliny

Directions

Príprava kvásku
1

Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme, kým kvások vzíde a začne na povrchu jemne perliť.

Cesto
2

Do vhodnej väčšej misy nasypeme múku a pridáme cukor a soľ. Prilejeme kvások a ostatné suroviny: zmäknuté maslo, žĺtka, hrozienka a marcipán, nastrúhaný na obyčajnom strúhadle na syr a mrazom sušené maliny.

3

Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Ideálne ak použijeme kuchynský robot, alebo mixér s nástavcami na cesto. Ak je cesto príliš tuhé, počas miesenia ešte pokropíme mliekom.

4

Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, čo potrvá 45 minút až hodinu.

5

Rúru zohrejeme na 180 °C.

6

Cesto potom vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a rozdelíme na tri časti. Každú časť ručne rozvaľkáme a roztiahneme.

7

Tri šulce potom prepletieme ako klasický vrkoč a spojíme do kruhu, pričom miesto spoja trochu navlhčíme vodou a stlačíme.

8

Necháme ešte 10 − 15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami.

9

Pečieme do zlata, približne 40 minút.

10

Vychladnutý veniec ozdobíme práškovým cukrom a veľkonočnými farebnými stužkami.

Veľkonočný kysnutý veniec s marcipánom a malinami
( 44 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)