Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme, kým kvások vzíde a začne na povrchu jemne perliť.
Do vhodnej väčšej misy nasypeme múku a pridáme cukor a soľ. Prilejeme kvások a ostatné suroviny: zmäknuté maslo, žĺtka, hrozienka a marcipán, nastrúhaný na obyčajnom strúhadle na syr a mrazom sušené maliny.
Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Ideálne ak použijeme kuchynský robot, alebo mixér s nástavcami na cesto. Ak je cesto príliš tuhé, počas miesenia ešte pokropíme mliekom.
Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, čo potrvá 45 minút až hodinu.
Rúru zohrejeme na 180 °C.
Cesto potom vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a rozdelíme na tri časti. Každú časť ručne rozvaľkáme a roztiahneme.
Tri šulce potom prepletieme ako klasický vrkoč a spojíme do kruhu, pričom miesto spoja trochu navlhčíme vodou a stlačíme.
Necháme ešte 10 − 15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami.
Pečieme do zlata, približne 40 minút.
Vychladnutý veniec ozdobíme práškovým cukrom a veľkonočnými farebnými stužkami.
Ingediencie
Directions
Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme, kým kvások vzíde a začne na povrchu jemne perliť.
Do vhodnej väčšej misy nasypeme múku a pridáme cukor a soľ. Prilejeme kvások a ostatné suroviny: zmäknuté maslo, žĺtka, hrozienka a marcipán, nastrúhaný na obyčajnom strúhadle na syr a mrazom sušené maliny.
Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Ideálne ak použijeme kuchynský robot, alebo mixér s nástavcami na cesto. Ak je cesto príliš tuhé, počas miesenia ešte pokropíme mliekom.
Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, čo potrvá 45 minút až hodinu.
Rúru zohrejeme na 180 °C.
Cesto potom vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a rozdelíme na tri časti. Každú časť ručne rozvaľkáme a roztiahneme.
Tri šulce potom prepletieme ako klasický vrkoč a spojíme do kruhu, pričom miesto spoja trochu navlhčíme vodou a stlačíme.
Necháme ešte 10 − 15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami.
Pečieme do zlata, približne 40 minút.
Vychladnutý veniec ozdobíme práškovým cukrom a veľkonočnými farebnými stužkami.