AutorluckareceptyskKategória, , , NáročnosťZačiatočník

12+ mesiacov

Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minút
Pre 4 osoby/1 veniec
 250 g hladkej špaldovej múky
 1/2 kocky chladeného droždia
 150 ml vlažnej vody (ak je múka celozrnná, môže byť aj viac vody)
 1 až 2 ČL cukru/medu
 200 g obľúbeného strúhaného syra
 100 g morčacích pŕs
 hrsť čerstvých/sušených brusníc
 špenátové listy
 tymián, rozmarín
 soľ

1

Do väčšej misy dáme múku a premiešame ju so štipkou soli.

2

V odmerke premiešame vlažnú vodu s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Dohladka vymiešaný kvások, môžeme nechať chvíľu postáť, kým začne mierne perliť, a potom ho vlejeme do múky.

3

Ručne vypracujeme cesto. Cesto necháme v mise jemne pomúčené a prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min.

4

Preložíme ho na pomúčenú plochu, vytvarujeme guľatý bochník. Ten vyvaľkáme do pekného kruhu.

5

Aby sme mali pekný veniec, musíme cesto narezať. Začneme v strede kruhu a urobíme rez smerom k okraju, ale skončíme cca 8 cm od okraja cesta.

6

Takto pokračujeme od stredu znova a znova tak, aby sme mali 8 trojuholníčkov pripevnených  na 7 cm koliesku z cesta. Dobré je spraviť si najprv štvrtky a potom ich rozrezať na polovičky.

7

Ak máte cesto narezané správne, mali by ste mať 7 cm od okraja v strede kruhu hviezdu z 8 ramien.

8

Neprerezané koleso na obvode hviezdy je základom na ukladanie plnky.

9

Ten po celom obvode obložíme nadrobno nakrájanými kúskami mäsa, špenátovými lístkami, posypeme syrom, bylinkami a brusnicami.

10

Potom preložíme trojuholníčky od stredu po okraj, môžeme ich aj jemne preložiť popod cesto po kruhovom obvode.

11

Takto nám vznikne veniec naplnený syrom a brusnicami.

12

Veniec potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme na plechu na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia.

Rada pre tie, ktoré nestíhajú: Môžeme použiť aj hotové chladené pizzové cesto, ktoré predávajú aj v bioobchodoch.

Ingediencie

Pre 4 osoby/1 veniec
 250 g hladkej špaldovej múky
 1/2 kocky chladeného droždia
 150 ml vlažnej vody (ak je múka celozrnná, môže byť aj viac vody)
 1 až 2 ČL cukru/medu
 200 g obľúbeného strúhaného syra
 100 g morčacích pŕs
 hrsť čerstvých/sušených brusníc
 špenátové listy
 tymián, rozmarín
 soľ

Pokyny

1

Do väčšej misy dáme múku a premiešame ju so štipkou soli.

2

V odmerke premiešame vlažnú vodu s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Dohladka vymiešaný kvások, môžeme nechať chvíľu postáť, kým začne mierne perliť, a potom ho vlejeme do múky.

3

Ručne vypracujeme cesto. Cesto necháme v mise jemne pomúčené a prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min.

4

Preložíme ho na pomúčenú plochu, vytvarujeme guľatý bochník. Ten vyvaľkáme do pekného kruhu.

5

Aby sme mali pekný veniec, musíme cesto narezať. Začneme v strede kruhu a urobíme rez smerom k okraju, ale skončíme cca 8 cm od okraja cesta.

6

Takto pokračujeme od stredu znova a znova tak, aby sme mali 8 trojuholníčkov pripevnených  na 7 cm koliesku z cesta. Dobré je spraviť si najprv štvrtky a potom ich rozrezať na polovičky.

7

Ak máte cesto narezané správne, mali by ste mať 7 cm od okraja v strede kruhu hviezdu z 8 ramien.

8

Neprerezané koleso na obvode hviezdy je základom na ukladanie plnky.

9

Ten po celom obvode obložíme nadrobno nakrájanými kúskami mäsa, špenátovými lístkami, posypeme syrom, bylinkami a brusnicami.

10

Potom preložíme trojuholníčky od stredu po okraj, môžeme ich aj jemne preložiť popod cesto po kruhovom obvode.

11

Takto nám vznikne veniec naplnený syrom a brusnicami.

12

Veniec potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme na plechu na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia.

Notes

Syrovo-brusnicový veniec
( 28 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)