12+ mesiacov
Do väčšej misy dáme múku a premiešame ju so štipkou soli.
V odmerke premiešame vlažnú vodu s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Dohladka vymiešaný kvások, môžeme nechať chvíľu postáť, kým začne mierne perliť, a potom ho vlejeme do múky.
Ručne vypracujeme cesto. Cesto necháme v mise jemne pomúčené a prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min.
Preložíme ho na pomúčenú plochu, vytvarujeme guľatý bochník. Ten vyvaľkáme do pekného kruhu.
Aby sme mali pekný veniec, musíme cesto narezať. Začneme v strede kruhu a urobíme rez smerom k okraju, ale skončíme cca 8 cm od okraja cesta.
Takto pokračujeme od stredu znova a znova tak, aby sme mali 8 trojuholníčkov pripevnených na 7 cm koliesku z cesta. Dobré je spraviť si najprv štvrtky a potom ich rozrezať na polovičky.
Ak máte cesto narezané správne, mali by ste mať 7 cm od okraja v strede kruhu hviezdu z 8 ramien.
Neprerezané koleso na obvode hviezdy je základom na ukladanie plnky.
Ten po celom obvode obložíme nadrobno nakrájanými kúskami mäsa, špenátovými lístkami, posypeme syrom, bylinkami a brusnicami.
Potom preložíme trojuholníčky od stredu po okraj, môžeme ich aj jemne preložiť popod cesto po kruhovom obvode.
Takto nám vznikne veniec naplnený syrom a brusnicami.
Veniec potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme na plechu na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia.
Ingediencie
Pokyny
Do väčšej misy dáme múku a premiešame ju so štipkou soli.
V odmerke premiešame vlažnú vodu s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Dohladka vymiešaný kvások, môžeme nechať chvíľu postáť, kým začne mierne perliť, a potom ho vlejeme do múky.
Ručne vypracujeme cesto. Cesto necháme v mise jemne pomúčené a prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min.
Preložíme ho na pomúčenú plochu, vytvarujeme guľatý bochník. Ten vyvaľkáme do pekného kruhu.
Aby sme mali pekný veniec, musíme cesto narezať. Začneme v strede kruhu a urobíme rez smerom k okraju, ale skončíme cca 8 cm od okraja cesta.
Takto pokračujeme od stredu znova a znova tak, aby sme mali 8 trojuholníčkov pripevnených na 7 cm koliesku z cesta. Dobré je spraviť si najprv štvrtky a potom ich rozrezať na polovičky.
Ak máte cesto narezané správne, mali by ste mať 7 cm od okraja v strede kruhu hviezdu z 8 ramien.
Neprerezané koleso na obvode hviezdy je základom na ukladanie plnky.
Ten po celom obvode obložíme nadrobno nakrájanými kúskami mäsa, špenátovými lístkami, posypeme syrom, bylinkami a brusnicami.
Potom preložíme trojuholníčky od stredu po okraj, môžeme ich aj jemne preložiť popod cesto po kruhovom obvode.
Takto nám vznikne veniec naplnený syrom a brusnicami.
Veniec potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme na plechu na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia.