AutorluckareceptyskKategória, , NáročnosťZačiatočník

10+ mesiacov

Halušky na zeleno s netradičným pestom, ideálne na jarné ľahké obedy.

Dávky1 porcia
Čas prípravy45 minút
Halušky
 250 g celozrnná hladká špaldová múka alebo polohrubá špaldová múka
 150 g čerstvý špenát
 voda Lucka podľa potreby
 1 vajce
 1 ČL soli
Brokolicové pesto
 1 hlávka brokolice
 100 g syr pecorino
 30 g píniové oriešky (nemusia byť)
 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
 50 ml panenský olivový olej
 1 lyžica masla
 čerstvá bazalka na ozdobu
Brokolicové pesto
1

Ružičky brokolice krátko obvaríme vo vriacej vode so štipkou soli (asi 4 až 5 minút). Po uplynutí času vodu zlejeme a brokolicu dáme do ľadovej vody. Vďaka tomu si zachová peknú sviežu zelenú farbu a šťavnatú chrumkavú chuť.

2

200 g brokolice dáme do mixéra, pridáme aj orechy, soľ, cesnak, olivový olej a nalámané pecorino, rozmixujeme na želanú konzistenciu.

3

My preferujeme, aby tam ostali kúsočky, ktoré budú pri jedení chrumkať. Pre menšie detičky môžeme rozmixovať dohladka.

4

Pesto necháme úplne vychladnúť. Skladujeme v chladničke v uzavretom sklenenom pohári.

Špenátové halušky
5

Špenát dôkladne umyjeme od piesku a hliny a hrubé stonky odstránime. Ostatné časti dáme do mixéra s troškou vody (cca 1 dcl), soľou a vajíčkom.

6

Do misy navážime múku a pridáme k nej špenátovo-vaječnú zmes. V prípade potreby pridáme vodu alebo múku. Cesto mám byť lepkavé, nie riedke.

7

Cez haluškovač hádžeme halušky do vriacej a osolenej vody s kvapkou oleja. Varíme pár minút, kým vyplávajú na povrch. Keď sú hotové, vodu scedíme a halušky prepláchneme studenou vodou a primiešame 1 lyžicu masla.

Náš tip: Podávame spolu s pestom podľa chuti a naparenými ružičkami brokolice, bazalkou a hoblinkami syra pecorino. 

Ingediencie

Halušky
 250 g celozrnná hladká špaldová múka alebo polohrubá špaldová múka
 150 g čerstvý špenát
 voda Lucka podľa potreby
 1 vajce
 1 ČL soli
Brokolicové pesto
 1 hlávka brokolice
 100 g syr pecorino
 30 g píniové oriešky (nemusia byť)
 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
 50 ml panenský olivový olej
 1 lyžica masla
 čerstvá bazalka na ozdobu

Directions

Brokolicové pesto
1

Ružičky brokolice krátko obvaríme vo vriacej vode so štipkou soli (asi 4 až 5 minút). Po uplynutí času vodu zlejeme a brokolicu dáme do ľadovej vody. Vďaka tomu si zachová peknú sviežu zelenú farbu a šťavnatú chrumkavú chuť.

2

200 g brokolice dáme do mixéra, pridáme aj orechy, soľ, cesnak, olivový olej a nalámané pecorino, rozmixujeme na želanú konzistenciu.

3

My preferujeme, aby tam ostali kúsočky, ktoré budú pri jedení chrumkať. Pre menšie detičky môžeme rozmixovať dohladka.

4

Pesto necháme úplne vychladnúť. Skladujeme v chladničke v uzavretom sklenenom pohári.

Špenátové halušky
5

Špenát dôkladne umyjeme od piesku a hliny a hrubé stonky odstránime. Ostatné časti dáme do mixéra s troškou vody (cca 1 dcl), soľou a vajíčkom.

6

Do misy navážime múku a pridáme k nej špenátovo-vaječnú zmes. V prípade potreby pridáme vodu alebo múku. Cesto mám byť lepkavé, nie riedke.

7

Cez haluškovač hádžeme halušky do vriacej a osolenej vody s kvapkou oleja. Varíme pár minút, kým vyplávajú na povrch. Keď sú hotové, vodu scedíme a halušky prepláchneme studenou vodou a primiešame 1 lyžicu masla.

Špenátové halušky s brokolicovým pestom
( 452 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)