Kto by palacinky nemal rád. Preto sme si povedali, že ako malý valentínsky darček si zhrnieme Palacinkové desatoro a vyskúšame ich pripraviť s našou novou perlivou Luckou.
Z múky, mlieka, perlivej vody, vajec a štipky soli pripravíme hladké cesto.
Najskôr si v mise zmiešame tekuté suroviny, mlieko, perlivú vodu a vajcia.
Ak je tekutina hladká bez vaječných kúskov, postupne ju pridávame a zašľahávame do odváženej múky vidličkou alebo ručným mixérom (nezabudnite na vyššiu nádobu, aby vám cesto nevyprsklo po kuchyni).
Cesto necháme chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.
Palacinky potom na panvicu nalievame odmerkou, najlepšie klasickou naberačkou, aby sme dosiahli rovnakú veľkosť a hrúbku.
Panvicu stačí olejom len potierať a palacinky opekáme z obidvoch strán.
Niekto do cesta nedáva perlivú vodu, používa len mlieko, ale pridáva lyžičku sódy bikarbóny.
Do cesta môžeme na vylepšenie pridať aj roztopené maslo, ale nie je to nevyhnutné. Záleží od toho, koľko máme času a aké suroviny máme po ruke.
Palacinkové cesto môžeme ozvláštniť napríklad štipkou škorice, cukru, vanilky a pod.
Palacinky podávame podľa chuti, sezóny alebo rodinného zvyku s práškovým cukrom, lekvárom, sezónnym ovocím, šľahačkou, zmrzlinou, čokoládou atď.
Ingediencie
Pokyny
Z múky, mlieka, perlivej vody, vajec a štipky soli pripravíme hladké cesto.
Najskôr si v mise zmiešame tekuté suroviny, mlieko, perlivú vodu a vajcia.
Ak je tekutina hladká bez vaječných kúskov, postupne ju pridávame a zašľahávame do odváženej múky vidličkou alebo ručným mixérom (nezabudnite na vyššiu nádobu, aby vám cesto nevyprsklo po kuchyni).
Cesto necháme chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.
Palacinky potom na panvicu nalievame odmerkou, najlepšie klasickou naberačkou, aby sme dosiahli rovnakú veľkosť a hrúbku.
Panvicu stačí olejom len potierať a palacinky opekáme z obidvoch strán.
Niekto do cesta nedáva perlivú vodu, používa len mlieko, ale pridáva lyžičku sódy bikarbóny.
Do cesta môžeme na vylepšenie pridať aj roztopené maslo, ale nie je to nevyhnutné. Záleží od toho, koľko máme času a aké suroviny máme po ruke.
Palacinkové cesto môžeme ozvláštniť napríklad štipkou škorice, cukru, vanilky a pod.
Palacinky podávame podľa chuti, sezóny alebo rodinného zvyku s práškovým cukrom, lekvárom, sezónnym ovocím, šľahačkou, zmrzlinou, čokoládou atď.