AutorluckareceptyskKategória, , , , NáročnosťZačiatočník

8+ mesiacov

 

Dávky1 porcia
Čas prípravy10 minútDoba varenia45 minútCelkový čas55 minút
Na domáce keksíky:
 250 g hladkej múky
 125 g Solamylu
 125 g práškového cukru
 65 masla, alebo nemliečnej náhrady
 2 vajcia
 2 PL smotany na šľahanie, alebo nemliečnej náhrady
 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
 ½ ČL BIO citrónovej alebo pomarančovej kôry
Na domácu slivkovú detskú výživu:
 250 g slivky
 vanilkový lusk alebo cukor
 pramenitá voda Lucka
Keksíky:
1

Maslo necháme trochu povoliť, pridávame doň postupne celé vajcia a cukor a zašľahávame. Maslo vyberte z chladničky vopred, aby trochu zmäklo.

2

Potom pridáme múku zmiešanú so Solamylom a kypriacim práškom. Varechou všetko premiešame a potom ručne vymiesime cesto.

3

Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke chvíľu odpočívať. Potom z cesta odrežeme polovicu, druhú necháme naďalej v chladničke. Polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko (asi na hrúbku 2 mm), v prípade potreby cesto zľahka posypeme múkou, aby sa nelepilo.

4

Vykrajujeme okrúhle tvary, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a koláčiky popicháme vidličkou.

5

Pečieme na slabo na 160 stupňoch Celzia asi 15 až 20 minút, aby sa keksíky pekne sfarbili do bledohneda.

Detská výživa:
6

Sezónnu detskú výživu môžeme pripraviť z akéhokoľvek najlepšie domáceho ovocia. Na konci leta je skvelá slivková výživa. Niekomu sa môže zdať trochu kyslejšia, preto sme pridali trochu vanilky, kto chce môže použiť aj vanilkový cukor.

7

Ovocie si umyjeme, prepolíme a zbavíme kôstok.

8

Podusíme ho v hrnci s troškou vody Lucka. Keď je ovocie udusené do mäkka, pridáme vanilku alebo vanilkový cukor.

9

Po odstavení rozmixujeme a plníme do pohárikov.

10

Poháriky otočíme viečkom dole, aby sa vlastným teplom a parou s ovocia vysterilizovali.

11

Po vychladnutí uložíme do chladu.

12

Výživu však môžeme pripraviť vždy čerstvú z prebytkov domáceho ovocia.

Ingediencie

Na domáce keksíky:
 250 g hladkej múky
 125 g Solamylu
 125 g práškového cukru
 65 masla, alebo nemliečnej náhrady
 2 vajcia
 2 PL smotany na šľahanie, alebo nemliečnej náhrady
 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
 ½ ČL BIO citrónovej alebo pomarančovej kôry
Na domácu slivkovú detskú výživu:
 250 g slivky
 vanilkový lusk alebo cukor
 pramenitá voda Lucka

Directions

Keksíky:
1

Maslo necháme trochu povoliť, pridávame doň postupne celé vajcia a cukor a zašľahávame. Maslo vyberte z chladničky vopred, aby trochu zmäklo.

2

Potom pridáme múku zmiešanú so Solamylom a kypriacim práškom. Varechou všetko premiešame a potom ručne vymiesime cesto.

3

Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke chvíľu odpočívať. Potom z cesta odrežeme polovicu, druhú necháme naďalej v chladničke. Polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko (asi na hrúbku 2 mm), v prípade potreby cesto zľahka posypeme múkou, aby sa nelepilo.

4

Vykrajujeme okrúhle tvary, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a koláčiky popicháme vidličkou.

5

Pečieme na slabo na 160 stupňoch Celzia asi 15 až 20 minút, aby sa keksíky pekne sfarbili do bledohneda.

Detská výživa:
6

Sezónnu detskú výživu môžeme pripraviť z akéhokoľvek najlepšie domáceho ovocia. Na konci leta je skvelá slivková výživa. Niekomu sa môže zdať trochu kyslejšia, preto sme pridali trochu vanilky, kto chce môže použiť aj vanilkový cukor.

7

Ovocie si umyjeme, prepolíme a zbavíme kôstok.

8

Podusíme ho v hrnci s troškou vody Lucka. Keď je ovocie udusené do mäkka, pridáme vanilku alebo vanilkový cukor.

9

Po odstavení rozmixujeme a plníme do pohárikov.

10

Poháriky otočíme viečkom dole, aby sa vlastným teplom a parou s ovocia vysterilizovali.

11

Po vychladnutí uložíme do chladu.

12

Výživu však môžeme pripraviť vždy čerstvú z prebytkov domáceho ovocia.

Domáce keksíky a domáca detská slivková výživa
( 66 zobrazení celkovo, 1 dnešných zobrazení)